מאת: יעל הלפמן כהן
ביומימיקרי הוא תחום דעת מתפתח ומבטיח, המזמין מהנדסים ומתכננים לבחון את מאגר הפתרונות של הטבע לאתגרים תכנוניים שונים. הטבע הוא מקור לפתרונות חדשניים, מקיימים ומפתיעים. התחום מאפשר את מימוש הידע הביולוגי המצטבר בקצב הולך וגובר והפיכתו לישים בהנדסה ובטכנולוגיה. מהנדסים שיחשפו לשפה העיצובית של הטבע יזכו להרחבת דעתם וחשיבתם. "הבט היטב בטבע ותבין הכול טוב יותר" (אלברט איינשטיין).
משחר האנושות, האדם התבונן וחקר את הטבע. אריסטו שהתעניין בחיקוי וייצוג של הטבע, המציא את המושג "מימזיס" שמשמעותו חיקוי, וטען ש"אין יצירות חסרות תועלת בטבע" (אריסטו). מאות שנים אחר כך, דה וינ'צי מתבונן עמוקות בטבע ובגוף האדם מנקודת מבט הנדסית ובניסיון למזג בסיסי ידע הנדסיים וביולוגיים. הטבע והטכנולוגיה פועלים באותו מרחב של כוחות, עם אותם עקרונות מכאניים ועקרונות זרימה. דה וינצ'י הניח שברגע שנדע איך פועלים גוף האדם וכוחות הטבע, יהיה לנו בסיס למכונות שמחקות את הטבע. דה וינצ'י הקדיש שעות רבות ביום להתבוננות, להסתכלות, למחקר ולשרטוט של מעופפים שונים בטבע כמו דג מעופף, עטלף, שפירית ואחרים, במטרה לפתח מכונה מעופפת. הוא העמיק בלימודי הזואולוגיה והאנטומיה של התעופה הטבעית אך לא הסתפק בהתבוננות ובאיסוף ידע וחתר ליישמו. כידוע, דה וינצ'י לא צלח במשימתו לפתח את המטוס הראשון, אך הוא הניח את היסודות לתחום הביומימיקרי, המחבר ידע זואולוגי והנדסי בצורה מתודולוגית.
משמעות המילה ביומימיקרי היא "חיקוי החיים". ("bio – "חיים". "mimicry" נגזר מהמילה "mimesis" שטבע אריסטו ומשמעותה חיקוי). ביומימיקרי הוא תהליך של חיקוי מודע של הפתרונות התכנוניים של הטבע. למרות העניין התמידי בטבע, רק בעשרות השנים האחרונות אנו מזהים התגבשות של תחום דעת מדעי העוסק בחיקוי מתודולוגי של הידע הטבעי. ההתפתחות הטכנולוגית של העשורים האחרונים המאפשרת מידול וחקר של פתרונות הטבע, האיצה את הגיבוש של תחום הביומימיקרי כדיסציפלינה מדעית. כיום ביומימיקרי מזוהה כתחום דעת בצמיחה, עם גידול מתמיד במספר הפרסומים, הפטנטים ומענקי המחקר המיוחסים לתחום, כמו גם מכוני מחקר, עיתונים אקדמיים (Biomimetics & Bioinspiration, Design & Nature Nature) ותוכניות לימוד לתארים גבוהים ההנחה הבסיסית היא שמרבית מהאתגרים התכנוניים איתם אנו מתמודדים כמהנדסים כבר נפתרו בטבע, על פי רוב בצורה יעילה וחסכונית במשאבי חומר ואנרגיה. הטבע הוא לא רק מחסן חומרים אלא גם מקור לידע ותובנות. בחינת הפתרונות התכנוניים של הטבע תמנע המצאת הגלגל מחדש ותספק פתרונות חדשניים ומקיימים. לעיתים, תהליך הלמידה מהטבע מסתכם בקבלת השראה בלבד מפתרון טבעי, כאשר הפיתוח ההנדסי שונה במהותו. תהליך זה מזוהה כ-"תכנון בהשראת הטבע" (Bioinspiration). לעיתים מבוצע תהליך של חיקוי מלא של פתרונות ביולוגיים עד רמת המודלים והפרמטרים של הפתרון. תהליך זה מזוהה כ-"Biomimetics " או כ"Bionics". במובן הרחב, תחום הביומימיקרי עוסק בלמידה מהטבע, מהשראה ועד העתקה. יתרונות הלמידה מהטבע ברורים. הפתרונות של הטבע הם תוצר של מעבדת התכן האבולוציונית, הם נבחנו במבחן הזמן ואינם מוגנים פטנט. מגוון המינים מהווה מקור לידע עצום ולפתרונות חדשניים ומקיימים.
קישור להמשך קריאה.