מאת: בועז תמיר ויעל הלפמן כהן
ארגון המתנהל כסופר אורגניזם בנוי על עקרונות מפתח דומים לעקרונות בטבע
- תכלית משותפת (Purpose) – מטרה ברורה המהווה מצפן ומהו העיקר.
- ארגון עצמי ללא מערכת פיקוד ושליטה – העובדים פועלים בתיאום ביניהם, ללא הכוונה מרכזית. יש להם אוטונומיה וחופש פעולה להפעלת שיקול דעת (יצירתית) בשטח, ולפעול בהתאמה לנסיבות וכתגובה לאיתותים מהסביבה.
- כללים פשוטים וברורים – מוגדר היטב איזה איתות העובד מצופה להשאיר ומתי. האיתות יכול להיות איתות מידע כאשר המטרה קשורה לאתגר תפעולי מדיד, כמו שיעור תלונות שירות או איתות ערך (Value Markers), כאשר המטרה קשורה להתנהלות על פי ערכי הארגון, כמו התנהגות יוצאת דופן בזמן משבר או המלצת לקוחות. לכל עובד או צוות החופש לפעול על פי הכללים, תוך אמון ששאר העובדים יפעלו גם הם בהתאם למטרה הארגונית ולערכי הארגון, ובהתאם לכישורים ולידע המקצועי שלהם.
- התנהגות מתהווה – פתרון לבעיה, דפוס התנהגות או סטנדרט עבודה הם תוצר של מהלך אבולוציוני הנובע מן השטח. ברמת התפקוד זוהי התנהגות סתגלנית התומכת בחוסן של הארגון ובמטרה שהוגדרה. ברמה הערכית, ההתנהגות המתהווה היא מימוש בפועל של התרבות הארגונית.
יישום הסופר ארגון – סיגנלי ערך
חברת הרץ, המשכירה רכבים, חשופה לאירועים בלתי צפויים. באחד הימים, משפחה שומרת שבת, נתקעה עם רכבה השכור, ברמת הגולן, הרחק מכל מוסך, ובסמוך לשעת כניסת השבת. עובד החברה זיהה את הבעיה בשטח ופעל באופן אוטונומי על דעת עצמו, בהתאם למטרת הארגון וערכיו – שירות מיטבי ללקוח.
העובד החליט להעביר לידי המשפחה את רכבו התקין ולהמתין בעצמו לחילוץ.
העובד ראה בעיה בשטח שהמנהל לא ראה כי לא נכח שם.
העובד הפעיל שיקול דעת וקיבל החלטה בשטח מבלי לחכות להנחיות ההנהלה.
הפעולה התבצעה על פי ערכי החברה – שירות מיטבי ללקוח, הלקוח בראש.
הפתרון הוא דוגמא לסיגנל ערך – סיפור המדגים את ערכי הארגון הלכה למעשה.
לאחר העברת סיגנל זה לשאר העובדים בחברה, נצפה לראות סיגנלי ערך נוספים של עובדים אחרים, המחזקים את האישיות הארגונית של חברת הרץ.
קישור להמשך קריאה.