מאת: יעל הלפמן כהן
כאשר החוקרת ג'וייס פול צפתה בפילים בשנות ה- 80, היא שמה לב לתופעה מעניינת. כאשר פיל קורא לחבר מהלהקה, אחד עונה והאחרים מתעלמים מהקריאה. כבר אז היא הניחה שיש לפילים דרך להפנות קול לפרט ספציפי אבל לא היה דרך לגלות זאת.
כמה עשורים אח"כ, הבינה המלאכותית איששה את ההשערה. במחקר שנעשה הוקלטו קולות של פילים תוך כדי תיעוד של איזה פרט השמיע את הקול, איזה פרט הגיב ובאיזה הקשר. המידע קודד למספרים ו כ- 500 קריאות שונות הוכנסו למודל סטטיסטי. כאשר הכניסו קידוד של קריאה חדשה המערכה כבר ידעה להגיד לאיזה פרט בלהקה היא מיועדת, בצורה טובה בהרבה מניחוש אקראי.
העדויות מראות שפילי הסוואנה האפריקאים קוראים אחד לשני בשמות. נראה שבדומה לבני אדם, פילים משתמשים בשמות, אך כנראה לא בכל פניה. קולות הפילים כוללים צלילים מחוץ לטווח השמיעה האנושית, ועדיין לא ברור איזה חלק בקול הוא השם. החוקרים בדקו את הממצאים שלהם באמצעות השמעת הקלטות לפילים, שתגובתם הייתה אנרגטית יותר להקלטות שכללו את שמם. לפעמים התעלמו הפילים לגמרי מקולות שהופנו לאחרים.
זוהי דוגמא יפה לתרומה של למידת מכונה להבנת התקשורת של הפילים. חוקרי בינה מלאכותית רוצים לקחת את הטכנולוגיה לשלב הבא ולהשתמש במודלי שפה כדי לאפשר תקשורת בין מינים, למשל לאפשר לאדם לדבר עם פיל.
האם בינה מלאכותית תעזור לנו לדבר יום אחד עם בעלי חיים? בשלב הראשון היא בוודאי תסייע להבין אותם, ואולי בעתיד אפשר יהיה ללמוד את שפתם באפליקציית דואלינגו, כמו כל שפה אחרת.
קישור למחקר