מאת: יעל הלפמן כהן
למפתחי רובוטים באופן טבעי יש הרבה מה ללמוד מהטבע. מנגנוני תנועה, חישה, ניווט הם רק חלק ממוקדי העניין שלהם בטבע, והבונוס, כמו תמיד, יעילות אנרגטית.
יש רובוטים ששוחים בים, יש רובוטים שנעים על היבשה, ועכשיו יש גם רובוט אמפיבי הקרוי Velox, שפותח ע"י חברת פליאנט מערכות אנרגיה רובוטית. הוא יכול לנוע בסביבות שונות, במים, על חול, על חלוקי נחל, שלג ואפילו על קרח.
לרובוט יש סנפירים רכים גליים שנעים בתבנית היפרבולית, המאפשרים לו לשחות כמו דג ממשפחת הבטאים (דגים שטוחים בעלי "כנפיים" איתן הדגים שוחים בלי מאמץ), לזחול כמו מרבה רגליים, לנוע בעזרת סילון כמו דיונון, ולהחליק כמו נחש. הרובוט נשלט מרחוק אך החברה פועלת להוספת פעולות אוטונומיות.
כאשר הרובוט שוחה במים הוא יכול להחליף באופן מיידי כיוון תנועה ולבצע פניות מהירות ובשל צורת תנועתו הייחודית הוא לא מסתבך בצמחי ים או במפגעים שונים שיש באוקיינוס. צורת ההנעה הזאת גם יעילה אנרגטית יחסית למדחפים רגילים. ובאשר לקרח, לטענת החברה זהו רובוט ההחלקה על הקרח האמיתי הראשון בעולם, מכיוון שהוא משתמש בחיכוך – אותו עקרון פיזיקלי שחל על מחליק אנושי שדוחף את עצמו על הקרח.
הרובוט למעשה יכול במשימה אחת לעבור בין מספר סביבות. המפתחים מדמיינים משימות של חילוץ אנשים שנפלו לחורים בקרח, אבל נראה שהתסריט האמיתי שינצל את כל היכולות של הרובוט הזה, עדיין לא נכתב. כרגע זאת פלטפורמה המחפשת מימון ליישומים ספציפים. המפתחים מדמים אותה לשלדה, גלגלים ומנוע שניתן לשלב במכונית מירוץ, אוטובוס נוסעים, טרקטורון או כל כלי רכב אחר. יש לכם רעיון?
פרט מעניין לגבי הפיתוח הקשור לגילוי מקרי של משהו טוב (סרנדיפיטי) – חברת פליאנט שפיתחה את הרובוט פיתחה במקור את הסנפירים כמערכת לייצור חשמל בנהרות. היא תכננה צורה שלא תסתבך או תינזק בהתנגשות עם חפצים כבדים הנעים בנהר כמו גזעי עצים. בעקבות הפיתוח הם גילו שהמערכת יעילה ביצירת דחף הנעה לרובוטים שוחים בדיוק כמו שהם יעילים בקצירת האנרגיה בנהרות זורמים. התגלית המקרית הובילה לפיתוח הנוכחי.
מצורף סרטון של הרובוט – תצוגת תכלית מרשימה.
ואחרי שהתרשמתם (!) כאן יש הסברים על הפיתוח:
קישור לחברה המפתחת.
תמונה ראשית- מאתר החברה.