מהפכת ההאבקה הטכנולוגית
מאת: יעל הלפמן כהן
אינשטיין אמר ש“ביום בו ייעלמו הדבורים, יוותרו לבני האדם רק ארבע שנים לשרוד על פני כדור הארץ”. מה הוא הבין מזמן שאנחנו מתחילים להבין היום?
75% מהיבולים החקלאיים המרכיבים את מזונינו תלויים בהאבקת חרקים. היעלמות מאביקים מהווה סיכון משמעותי לבטחון התזונתי שלנו.
המשוואה פשוטה. אין האבקה – אין הפריה. אין הפריה – אין מזון !
הפתרון להיעלמות המאביקים נמצא בדבורת הדבש המשמשת להאבקה מסחרית של יבולים חקלאיים מזה 200 שנה. דבורי הדבש מתורבתות וניתנות לשינוע בצורה נוחה ולכן נבחרו למשימה. אבל בעוד שבטבע לכל גידול ישנו חרק מאביק מתאים, דבורות הדבש לא מותאמות לכל הגידולים. הן לא נמשכות לכל סוגי האבקות והצוף, הן לא פועלות בחלונות הזמן המותאמים לכל הצמחים, וטכניקת ההאבקה שלהן לא מותאמת גם היא לכל הגידולים. דבורות הדבש, כמו מאביקים אחרים, רגישות לשינויי האקלים. טמפ׳ קיצון מונעות מהן יציאה מהכוורת והיבולים במקרה זה אינם מואבקים. בשנים האחרונות גוברת ההבנה כי התלות בעבודת דבורי הדבש בעייתית.
תאי שדה הוא מהאנשים ששמם מעיד על ייעודם. כקיבוצניק שגדל בחוף הכרמל הוא נשם שדות, ראה הרבה דבורים מאביקות בחייו והבין עד כמה גדולים אתגרי ההאבקה למול אוכלוסיית הדבורים המדלדלת. אהבתו וקרבתו לטבע הובילה אותו גם להתבונן בטבע במטרה להבין את עבודת הדבורים ולנסות לחקות אותה.
עקרונות האבקה שלמד מן הדבורים יושמו בחברת BloomX שהקים יחד עם שותפים ב- 2019 במטרה לפתח טכנולוגיות ביומימטיות המחקות את פעילות המאביקים הטבעיים.
אז מה נלמד מהדבורים על האבקה?
חיקוי שיטת האבקה
לדבורים שונות שיטות האבקה שונות המותאמות לגידולים שונים. החברה פיתחה כלים רובוטים המחקים את שיטות ההאבקה של הדבורים ואף משפרים את יעילותן.
למשל, אבוקדו. המאביק הטבעי שלו הוא דבורה חסרת עוקץ (stingless bee) הנמשכת אל ריח הצוף של האבוקדו ומאביקה אותו בטכניקת האבקה אלקטרוסטטית. במעופה הא נטענת במטען חיובי אותו היא פורקת בהגיעה אל הפרח, לו מטען נייטרלי. הפרש הפוטנציאליים הוא זה שמושך את האבקנים אל גוף הדבורה. החברה פיתחה מכשיר חשמלי ידני שעובד בצורה דומה ואוסף את האבקנים תוך שימוש בכוח אלקטרוסטטי. המכשיר מתקרב במתח גבוה אל פרחי האבוקדו הזכריים, והאבקנים "קופצים" אל מסגרת המחוברת למכשיר. אז המסגרת מועברת לפרח הנקבי, כיום בצורה ידנית ובעתיד בצורה אוטומטית. פתרון זה מאפשר להתמודד עם אתגר של האבקה צולבת (העברת אבקנים מפרחים זכריים של זן מסוים אל פרחים נקביים של זן שונה).
האוכמניות מואבקות על ידי דבורת הבומבוס בטכניקת האבקה שונה מבוססת ויברציות. הדבורה משתמשת בשרירי החזה שלה על מנת לייצר ויברציות ייחודיות המגרות את הפרח לשחרר אבקנים שנופלים על הצלקת ויוצרים הפרייה, בתהליך של האבקה עצמית. בהשראת פעולה זו, פיתחה החברה רכב חשמלי בעל זרועות מתכווננות עם מנועי רטט יחודיים שפוגעים בגזעים של צמחי האוכמניה ומעבירים את הרטט הייחודי בו זמנית בכל הפרחים הפורחים על אותו הצמח. דבורת הדבש המשמשת להאבקת אוכמניות, אינה גדולה וחזקה דייה על מנת לבצע את אותה הויברציה ולכן יעילותה פחותה.
בשני המקרים, חיקוי פעולת המאביק הטבעי מביאה לשיפור מסיבי בכמות הפרי (עד 30%) ואף בגודל הפרי. כך נבטיח את אמינות מערכות המזון שלנו.
חיקוי מועד האבקה
בטבע כל האבקה מתרחשת בחלון זמן אופטימאלי הקשור לתנאי הסביבה (טמפ', לחות, אור) המשפיעים על יעילות ההאבקה. למשל בתנאי לחות האבקנים דביקים ומואבקים פחות טוב כי קשה יותר לשחררם.
כל דבורה מותאמת למאביק. למשל פרח הדלעת פורח מוקדם בבוקר. בטבע הדבורה שמאביקה אותו פעילה בשעה מוקדמת בעוד שדבורת הדבש מנומנמת בשעה זו.
החברה פיתחה אלגוריתם ייחודי החוזה את זמני הפריחה והרצפטיביות של הפרח, כלומר עד כמה הפרח מוכן להאבקה. כאן מדובר למעשה על מוצר תוכנה המגדיר את הזמן האופטימאלי להאבקה של כל יבול, ומוצע ככלי ניהולי עבור החקלאים להגדלת יעילות ההאבקה ובעקבותיה את תפוקת היבול.
למעשה החברה חיקתה גם את פעולת הגוף של הדבורה (איך לנוע, אילו כוחות להפעיל בזמן האבקה) וגם את "השכל", מהו העיתוי האופטימאלי לפעולה לכל גידול וגידול.
החברה כיום מספקת את שירותיה הטכנולוגיים למעל 20 לקוחות ברחבי העולם, בדגש על מגדלי אוכמניות ואבוקדו, וממשיכה לפתח טכנולוגיות שיותאמו לסוגים נוספים של יבולים.
דבורים הן החרק היחיד שמייצר מזון לאדם – דבש. תאי שדה אומר שהפתרונות הביומימטיים ישחררו את דבורי הדבש מהעבודה החקלאית ויאפשרו להן לחזור לטבע, להאביק יערות ולתרום למגוון הביולוגי. אז, גם הדבש שלהן יהיה טעים יותר.
לאחרונה השתתפה החברה בתחרות של קרן ריי אנדרסון. התחרות מתקיימת מדי שנה בין חברות שפיתחו פתרון בהשראת הטבע והוא בעל השפעה סביבתית. החברה נבחרה מבין 200 חברות להשתתף בתחרות, וזכתה בפרס "חביב הקהל". נאחל להם הצלחה גדולה ושיהיו חביבים גם בקרב חקלאי העולם והדבורים.
הידיעה נכתבה בעקבות מידע שהתקבל מהחברה וראיון עם אמילי שפייזר, סמנכ"לית השיווק של החברה.