מאת: יעל הלפמן כהן
כיסא הבטיחות הבטוח בעולם
אחד הרגעים המרגשים ביותר בחיים, הוא רגע השחרור מבית היולדות עם הרך הנולד. בגדי הילוד מוחלפים לחליפה הראשונה והסלקל כבר מוכן ליציאה הראשונה לאור. כששי מינדל, מהנדס אווירונטאטיקה עם תואר שני בהנדסת מערכות, חווה את הרגע הזה, הוא נתקל באתגר. הסל קל אולי קל משקל, אבל לא קל לחבר אותו בבטחה לרכב, ושאלת הבטיחות נותרה פתוחה.
לשי היה ניסיון נרחב בפיתוח רכבים משוריינים והוא אף נמנה בעבר עם צוות הפיתוח של המרכבה. בעברו עסק בפיתוח של טכנולוגיה לספיגת אנרגיה, ואת הניסיון הזה החליט לקחת לפיתוח של כיסא הבטיחות הבטוח בעולם. כיסא בטיחות לרכב הוא מוצר שלא הייתה בו חדשנות משנות ה-90, אבל חברת Babyark הצליחה לייצר את החדשנות הזאת, גם בהשראת הטבע.
ההשראה התחילה באופן סרנדיפי כאשר שי צפה בפרק של הסדרה "האמריקאים". בפרק מישהו מספר לגיבורה שלנקר יש לשון שעוטפת את הגולגולת ואת המוח ומשמשת כחגורת בטיחות. במשפט הקצר הזה היה מספיק בשביל לעורר את הסקרנות של שי ולשלוח אותו לצלול לגולגולת הנקר ולהבין מה באמת קורה שם. מסתבר שהלשון של הנקר לא באמת מתפקדת כחגורת בטיחות אבל המקור, הגולגולת ועצם ספוגית מיוחדת תורמים לספיגת האנרגיה מהמכה.
אז מה נלמד מהנקר?
מקור
הזרוע של הכיסא מתפקדת בדומה למקור הנקר שבנוי באופן קשיח מאוד ומיועד לנתב את ההלם מסביב למוח הנקר. כך גם הזרוע שבמושב, שפוגשת את דופן הרכב לפני הכיסא ומנתבת את הכוחות לאזורים במבנה שמתוכננים לכך ומרחיקים אותם מגוף הילד.
גולגולת
במקרה של כיסא הילדים, המטרה היא לשמור על הילד. ולכן, נוסף מנגנון לספיגת אנרגיה אשר מקטין את הכוחות המועברים למבנה ועקב כך לילד. העברת האנרגיה למבנה הכיסא, והרחק מהילד, מתאפשרת הודות למבנה הקשיח של הכיסא (עשוי משלדה מתכתית ומסיבי פחמן) – שאותו אפשר להקביל לגולגולת של הנקר.
עצם ספוגית בקדמת הראש
בנוסף במשענת הראש של הכיסא קיים ספוג מיוחד (ספוג פולימרי ייחודי D3O) אשר מסוגל לשאת ולפזר את האנרגיה למבנה ולא להעבירה אל ראשו של הילד זאת בדומה לעצם מיוחדת שנמצאת בקדמת הראש של הנקר ומרככת את הפגיעה. כך מגינים על ראשו של הילד מפגיעה בדומה למנגנון ההגנה של הנקר על המוח שלו בעת נקירה.
המעצב Frank Stephenson, המתמחה בעיצוב רכבים (היה המעצב הראשי של פרארי) ופועל על פי מתודולוגיית הביומימיקרי, נבחר לעצב את הכיסא. הדבר הראשון שבולט בעיצוב הוא המבנה הביצתי של הכיסא. הקווים המעוגלים המאפיינים את הביצה המייצרים חלל מוגן פנימי לילד, בדומה לפקעת העוטפת ושומרת על הילד. קווים מעוגלים בטבע מזוהים עם זרימה ושיכוך עומסים והם גם מזוהים עם הרמוניה ואסטטיקה. הכיסא עצמו מתוכנן לפי יחס הזהב, קבוע מתמטי המזוהה עם סדרת פיבונאצ'י וגם יחס החוזר בטבע המוטמע באומנות, אדריכלות, פיסול וציור. יחס זה מזוהה עם ספירלות בטבע: בקונכיות, במבנה האוזן האנושית, בסופות הוריקן ואפילו במבנים של גלקסיות, ולדברי Stephenson מבטיח יופי ושלמות של המוצר שהוא מעצב.
נקודה מעניינת נוספת שאפיינה את תהליך העיצוב, היא עיצוב Bottom-Up. ראשית תוכננה השלדה הפנימית ועליה תוכננו השכבות הנוספות עד שהכיסא "גדל" לצורתו הסופית, בדומה לכל מערכת טבעית, שנבנית מלמטה למעלה. הצורה בטבע מתהווה תוך כדי צמיחה. "עלה לא נחתך מיריעת רקמה, מותיר אחריו שיירים בלתי נדרשים, אלא תא מצטרף לתא עד שנוצרת שפת העלה, השפה גדלה עם העלה עד גודל מסוים ואז הגדילה נעצרת". (ציטוט מהספר "הטבע שאני").
בימים אלו, חברת Babyark מתחילה את הכניסה לשוק האמריקאי. אולי סגירת מעגל עם הסדרה אמריקאים שם הכל התחיל. נאחל להם בהצלחה !
ידיעה זאת נכתבה בעקבות ראיון עם שי מינדל.