Bio-WOW הפתעות בהשראת הטבע
ד"ר יעל הלפמן־כהן היא מומחית בתחום הביומימיקרי, חוקרת, יועצת ומרצה בינלאומית. מייסדת שותפה של ארגון הביומימיקרי הישראלי ומובילה את הפצת תחום הביומימיקרי בארץ כגישה לפתרון אתגרי האנושות. חן אגסי שוחחה איתה על הפתעות בהשראת הטבע.
כשנחשפתי לראשונה לביומימיקרי הוקסמתי לחלוטין. ביומימיקרי או ביומימטיקה (מיוונית, הלחם המילים ביוס, βίος שמשמעותה חיים ומימטיקה μιμεîσθαι/μίμησις שמשמעותה חיקוי) היא ענף בעולם המדע המחקרי, בעיקר בתחומי מדעי החיים, המדעים המדויקים וההנדסה, החוקר את אופן פעילותו של הטבע כדי לחקות אותו לצורך פתרון בעיות אנושיות. הרעיון העומד בבסיס התחום הוא שהפתרונות למרבית הבעיות שבהן נתקל האדם כבר נפתרו בטבע. במשך מיליוני שנות D&R של האבולוציה, יצורים שונים פיתחו מנגנונים מדהימים שתורמים להישרדותם. באמצעות למידה של אותם מנגנונים נוכל לפתח מוצרים, תהליכים ומערכות מקיימים יותר. דוגמה מפורסמת לביומימיקרי היא שינקנסן (Shinkansen), הרכבת המהירה היפנית. ביפן תכננו ובנו את הרכבת המהירה בעולם, אבל עוצמת הרעש שהיא יצרה כשהגיחה ממנהרה לא עמדה בתקני הרעש המקובלים. הרעש החזק נבע מהפרש הלחצים שבין האוויר הדחוס במנהרה לאוויר הפתוח בחוץ, והוא נשמע גם במרחק קילומטרים רבים מן המנהרה. עוצמת הרעש פגעה באיכות חיי התושבים באיזור והעידה גם על בזבוז האנרגיה המתלווה למטרד. צוות של מהנדסים נקרא לפתור את הבעיה. אחד המהנדסים, צפר חובב, הבחין שהשלדג מתמודד עם אתגר הדומה לזה שניצב בפני מהנדסי הרכבת. השלדג נוהג לצלול לתוך מים במהירות גדולה. בדומה לרכבת, גם השלדג עובר מתווך בעל צפיפות מסוימת (אוויר) לתווך בעל צפיפות שונה (מים) ולהפך, אבל הוא מצליח לבצע את המעבר בצורה חלקה ושקטה, בלי לייצר רעש והתזות מים מיותרות. אחרת היה מבריח את הדגים שמהם הוא ניזון. בעקבות התצפיות שביצע המהנדס ותוצאות של מחקרים נוספים, נמצא כי המקור של השלדג הוא המאפשר לו כניסה שקטה למים.
בעקבות ממצא זה נערך תכנון מחודש של קטר הרכבת על פי המודל של מקור השלדג, והתכנון החדש סייע בהפחתה משמעותית של עוצמת הרעש. השינוי במבנה הקטר סייע גם בהפחתת צריכת האנרגיה של הרכבת ב־15% ואפשר להגביר את מהירותה בכ־10%. ההתפתחות הטכנולוגית המשמעותית של העשורים האחרונים והיכולת למדל ולבחון פתרונות טבעיים, כמו גם היכולת לבחון מבנים מיקרוסקופיים ומולקולריים, מאפשרות גישה לטבע ולפתרונות החבויים בו במקום להמציא את הגלגל מחדש בצורה יעילה אנרגטית שאינה מזהמת את הסביבה. ביומימיקרי מהווה צורת מחשבה משמעותית לא רק לצורך פתרון הבעיות הסביבתיות של היום, אלא גם למניעת הבעיות הסביבתיות של המחר, דרך חינוך לסקרנות, לחקירה, להערכה, לאמפתיה ולפליאה (בראי "מין שנכחד הוא מורה שאבד").
קישור להמשך קריאה.